Χρήσιμες συμβουλές για την εκπαίδευση των παιδιών στην τουαλέτα

Πολύ γονείς αγχώνονται όταν το παιδί τους δεν έχει μάθει ακόμα να πηγαίνει τουαλέτα και αισθάνονται άσχημα όταν πρέπει να δίνουν παραπάνω αλλαξιές στο νήπιο ή όταν πρέπει να καθαρίσουν το “χάος”.

Απ’ την άλλη τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια με την πάνα ιδίως όταν ξέρουν ότι άμα λερωθούν θα έχουν κυρώσεις. Επιπλέον σε πολλά παιδιά μπορεί να τους αρέσει η ζέστη της πάνας τους χειμερινούς μήνες και έτσι να τους είναι ποιο εύκολο το καλοκαίρι να την αποχωριστούν που ζεσταίνονται. Παράλληλα η τουαλέτα είναι ένας χώρος που χρειάζεται να εξοικειωθούν και να νιώσουν ασφάλεια ιδίως όταν είναι σε εξωτερικό χώρο. Κάτι άλλο που μπορεί να δυσκολεύει το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα είναι ότι μπορεί να την έχει συνδέσει με δυσάρεστες οσμές. Επιπλέον η χρήση της πάνας είναι ένας επιπλέον λόγος να τραβάει την προσοχή της μαμάς και θα πρέπει να εξεταστούν και οι ψυχολογικοί παράγοντες που ένα παιδί δεν αποχωρίζεται την πάνα. Τέλος δε θα πρέπει να ξεχνάμε τους οργανικούς και τους κληρονομικούς παράγοντες που ένα παιδί δυσκολεύεται με τους σφιγκτήρες του όπως μία ουρολοίμωξη, διαβήτης κ.α..

Ο Αμερικανικός σύλλογος Εργοθεραπευτών έχει φτιάξει μερικές συμβουλές για γονείς που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Ποιες είναι αυτές;