Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Εφήβων

Με τη δημιουργία μιας προσωπικής σχέσης του θεραπευτή με το παιδί ή τον έφηβο, η ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων έχει σαν στόχο την ενδυνάμωση του εαυτού, την αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων, την αντιμετώπιση των δυσκολιών σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο καθώς και την αντιμετώπιση όποιων παραγόντων και καταστάσεων επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική τους κατάστασή.

Ψυχοθεραπεία παιδιών

Στη ψυχοθεραπεία των παιδιών η διαδικασία είναι τελείως διαφορετική από αυτή των ενηλίκων, καθώς τα παιδιά δυσκολεύονται να εμπλακούν στην παραγωγή και έκφραση του λόγου ακόμα και αν διαθέτουν ικανοποιητικές λεκτικές δεξιότητες.

Με κύριο εργαλείο το παιχνίδι και μέσα από τεχνικές οικίες και γνώριμες όπως το συμβολικό παιχνίδι, η αφήγηση και εξιστόρηση ιστοριών και παραμυθιών, εικαστικών κατασκευών και δημιουργιών μαθαίνουν, αντιλαμβάνονται και βελτιώνουν τη συμπεριφορά και τη διάθεσή τους με αποτέλεσμα να γίνονται χαρούμενα και ευτυχισμένα και να αναδεικνύουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους.

Ψυχοθεραπεία εφήβων

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος μετάβασης από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Η περίοδος αυτή, χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλλαγές τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, όπου οι έφηβοι καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν.

Στη φάση αυτή της ζωής τους, οι έφηβοι βιώνουν έντονο άγχος τόσο σε ότι αφορά τις απαιτήσεις του σχολείου, εξετάσεις, όσο και κοινωνικά θέματα και σχέσεις με τους συνομήλικους τους. Όλες αυτές οι αναζητήσεις τους προκαλούν αρνητικά συναισθήματα όπως μοναξιά, απότομες αλλαγές στη διάθεση, αισθήματα βίας ή έντασης, ντροπή που δυσκολεύονται να εκφράσουν, να αποδεχτούν αλλά και να διαχειριστούν.

Αυτό που αναζητούν είναι η κατανόηση, η στήριξη και η αποδοχή που πολλές φορές λόγω των έντονων συναισθημάτων τους δεν μπορούν να βρουν ή να δεχτούν από τα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία οι έφηβοι δημιουργούν μια σχέση εμπιστοσύνης με το θεραπευτή, αναγνωρίσουν τις δυσκολίες τους και τους προβληματισμούς τους, μαθαίνουν να μιλούν, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Αποτέλεσμα αυτής της σταθερής σχέσης εμπιστοσύνης είναι να βοηθηθούν και να κατανοήσουν πώς μεταφράζονται οι όποιες αλλαγές βιώνουν στη ζωή τους με σκοπό την επίλυση των δυσκολιών τους.